Το Παγωτό στη Διατροφή μας

ΤΑ ‘ΥΠΕΡ’ ΤΟΥ ΠΑΓΩΤΟΥ

* Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνες Α, D και B1, B2, B6.
* Περιέχει κακάο, ξηρούς καρπούς και φρούτα (πολυφαινόλες, = αντιοξειδωτικά)
* Το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών του παγωτού προέρχονται από το γάλα και είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
* Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη διότι είναι σύνθετη τροφή. Η παρουσία του λίπους εμποδίζει την γρήγορη απορρόφηση του σακχάρου.
* Στο παγωτό σοκολάτα περιέχεται στεατικό οξύ που είναι το μοναδικό κορεσμένο λίπος που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.
* Βελτιώνει τη διάθεση.
* Το παγωτό δεν περιέχει και δεν χρειάζεται συντηρητικά (απογορεύονται βάσει νομοθεσίας).
* Είναι δροσιστικό.
* Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν παγωτά διαίτης με λιγότερες θερμίδες.
* Τα παγωτά τύπου light μπορούν να τα καταναλώνουν και διαβητικοί.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΓΩΤΟΥ

* Το παγωτό μπορεί να αποτελέσει πλούσια πηγή θερμίδων
* Τα παγωτά με σοκολάτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος.
* Περιέχει κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη (κυρίως το παρφέ).
* Συχνά χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα ενισχυτικά χρώματος και αρώματος για την βελτιστοποίηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του παγωτού (σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών) .
* Είναι ένα ευπαθές προϊόν και μπορεί να αλλοιωθεί πολύ εύκολα.
* Πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο ώστε να εμποδίζεται η ανάπτυξη μικροοργανισμών.

ΟΙ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ

1. Το παγωτό τύπου ξυλάκι χωρίς επικάλυψη σοκολάτας έχει λίγες θερμίδες
2. Τα “κυπελλάκια”, έχουν συνήθως περισσότερο λίπος και χοληστερόλη, ιδιαίτερα τα παρφέ
3. Τα παγωτά γρανίτα ή σορμπέ περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και αποδίδουν τις χαμηλότερες θερμίδες
4. Τα “χύμα” παγωτά με γεύσεις φρούτων ή το παγωμένο γιαούρτι έχουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το παρφέ ή άλλες γεύσεις

Ακόμη λιγότερες θερμίδες έχουν τα light παγωτά.

Διαιτολογική Μονάδα Dietnet
Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*