Πώς να αποφύγετε τα κιλά των εορτών

ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Πάντα οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν αφορμή για οικογενειακές συναθροίσεις που φυσικά καταλήγουν σε φαγητό! Τα Χριστούγεννα η κοινωνική διάσταση του φαγητού αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία διότι συναντάμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και μπορεί λόγω της γιορτής να παρασυρθούμε διατροφικά και οι θερμίδες να συσσωρευτούν χωρίς καν να το καταλάβουμε! Είναι δυνατόν στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων να καταναλώσουμε πάνω από 3000 θερμίδες και την Πρωτοχρονιά πάνω από 4000 θερμίδες σε ένα μόνο γεύμα, όταν την ημέρα δεν πρέπει να ξεπερνάμε τις 2000 θερμίδες οι γυναίκες και τις 2500 θερμίδες οι άρρενες.

ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Ίσως ο μεγαλύτερος διατροφικός πειρασμός καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών είναι τα γλυκά εδέσματα και κυρίως το μελομακάρονο, ο κουραμπιές, οι δίπλες, τα κουλουράκια και το τσουρέκι. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να επιλέγουμε 1 είδος τη φορά διότι αν γευτούμε όλες τις παραπάνω λιχουδιές μέσα στην ίδια μέρα θα έχουμε ήδη καταναλώσει πάνω από 600 θερμίδες μόνο από τα τσιμπολογήματα γλυκών.

Επιπλέον θερμίδες μπορούμε επίσης να πάρουμε από την άμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Για παράδειγμα 1 ποτήρι κρασί κατά μέσο όρο αποδίδει 90 θερμίδες οπότε αν κανείς καταναλώσει 3 ποτήρια κρασί έχει αυτομάτως πάρει 270 θερμίδες!

Σε διατροφική παγίδα μπορούν να εξελιχθούν και οι περίτεχνες σαλάτες που περιέχουν σχεδόν τα πάντα εκτός από λαχανικά. Για παράδειγμα μακαρονοσαλάτα, σαλάτες με σως μαγιονέζας, κοτόπουλο, ξηρούς καρπούς, παρμεζάνα, πατατοσαλάτα κ.α. Αυτές οι σαλάτες αποτελούν από μόνες τους κυρίως πιάτο και δεν είναι καθόλου διαιτητικές.

Είναι σαφές ότι τις περισσότερες θερμίδες τις παίρνουμε τελικά όχι από το κυρίως πιάτο – ακόμη κι αν αυτό είναι γαλοπούλα με κλασσική γέμιση ή χοιρινό – αλλά από το ορεκτικά και τα συνοδευτικά του κυρίως πιάτου. Για παράδειγμα το τυρί με πλήρη λιπαρά στα 60 γρ αποδίδει κατά μέσο όρο 200 θερμίδες, το ψωμί ανα φέτα 80 θερμίδες (και δυστυχώς ποσοτικά δε διαφέρει ούτε το μαύρο ψωμί), ενώ για κάθε τεμάχιο ορεκτικού που τρώμε παίρνουμε περίπου 80 – 100 θερμίδες!

TIPS ΓΙΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

–          Περιορίστε το τσιμπολόγημα.

–          Μην αφήνετε την πείνα να δράσει συσσωρευτικά διότι είναι πιθανόν να στο τέλος να μην μπορέσετε να ελέγξετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε!

–          Προγραμματίστε την ημέρα σας ως προς τη διατροφή (πχ αν κανονίσετε να βγείτε το βράδι για φαγητό τότε φροντίστε το μεσημέρι να έχετε καταναλώσει κάτι πιο ελαφρύ)

–          Προσοχή στον τρόπο που σκέφτεστε για το φαγητό: εάν ξεφύγετε λίγο δε χρειάζεται να το συνεχίσετε.

–          Προτιμήστε γαλοπούλα χωρίς δέρμα

–          Προτιμήστε μια light εκδοχή της γέμισης (πχ με άπαχο κιμά κοτόπουλου, μανιτάρια, καστανό ρύζι, κουκουνάρι, μυρωδικά)

–          Πάρτε ως πρώτο πιάτο σούπα λαχανικών: έχει ελάχιστες θερμίδες, αλλά μειώνει αποτελεσματικά την όρεξη

–          Να επιλέγετε σαλάτες με απλά λαχανικά χωρίς ξηρούς καρπούς, τυριά, αυγό, με σως ξυδιού που έχει και λίγες θερμίδες και δίνει υπέροχη γεύση στα λαχανικά.

–          Προσοχή στο αλκοόλ!!!

–          Προτιμήστε εφαρμοστά ρούχα: είναι πιο εύκολο να αντιληφθεί κανείς το φούσκωμα εγκαίρως

–          Προτιμήστε μελομακάρονο αντί για κουραμπιέ γιατί και λιγότερες θερμίδες έχει (120 στα 30 γρ. αντί για 170 που έχει ο κουραμπιές) και πιο υγιεινό είναι γιατί δεν περιέχει βούτυρο.

–          Μοιράστε τα γλυκά που έχουν περισσέψει!

Διαιτολογική Μονάδα Dietnet
Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*