ΑΝΟΣΟΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΙΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ – ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Το γεγονός ότι η διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία μας είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι η διατροφή είτε άμεσα (οι επιλογές των τροφών που καταναλώνουμε) είτε έμμεσα (μέσω του σωματικού μας βάρους) μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μας! Για παράδειγμα, η παχυσαρκία επιδρά στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα μέσω των ορμονικών αλλαγών που προκαλούνται από το αυξημένο βάρος. Επιπρόσθετα, πολλά στοιχεία συναινούν ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών καθώς και άλλων μητρικών αλλά και εμβρυικών επιπλοκών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η απώλεια βάρους προκαλεί ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές που ευνοούν την γονιμότητα.

Στους άνδρες η υπογονιμότητα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, ινσουλινοαντίσταση). Μάλιστα, η ανδρική παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης σπέρματος με μειωμένη κινητικότητα. Αν και η υπογονιμότητα που σχετίζεται με την παχυσαρκία στους άνδρες δεν έχει μελετηθεί εκτενώς για την αντιστρεψιμότητά της, εντούτοις όμως έχει παρατηρηθεί ότι η βελτίωση του βάρους μπορεί να βελτιώσει το προφίλ των ανδρογόνων.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ THΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ
Μη ισορροπημένη διατροφή
Παχυσαρκία
Κάπνισμα
Αλκοόλ
Καφεΐνη
Φυτοοιστρογόνα (σόγια)
Ψάρια μολυσμένα με υδράργυρο
Υπερβολική κατανάλωση κρέατος
Κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (άσπρο ψωμί, ζαχαρούχα αναψυκτικά κτλ)
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Χαμηλό σωματικό βάρος
Υπερβολική άσκηση
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣΠΗΓΕΣ
Λυκοπένιο (μείζον αντιοξειδωτικό)Είναι συστατικό του σπέρματοςΤομάτα (και κυρίως στη σάλτσα τομάτας), καρπούζι
Βιταμίνες C και ΕΑντιοξειδωτική δράσηΕσπεριδοειδή, ελαιόλαδο,ξηροί καρποί
Φυλλικό οξύΒοηθά στο σχηματισμό του γενετικού υλικούΠράσινα φυλλώδη λαχανικά
ΨευδάργυροςΒοηθά στη σπερματογένεσηςΟστρακοειδή, γαλοπούλα
Σελήνιο Βοηθά στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίωνΔημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρι
Βιταμίνη D και ΑσβέστιοΕνισχύουν τη γονιμότηταΓαλακτοκομικά (με πλήρη λιπαρά !)

ΑΝΟΣΟΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΙΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Υπάρχει μία διεθνής τάση τα τελευταία χρόνια για αντικατάσταση φαρμάκων με φυσικά τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά σε τέτοιες αναλογίες που να μπορούν να μιμηθούν τη δράση των φαρμάκων όπου αυτό είναι εφικτό. Προς την τάση αυτή έχουν στραφεί και οι έρευνες μίας ομάδας επιστημόνων από το Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου». Η ομάδα αυτή που αποτελείται από τη Συντονίστρια Διευθύντρια του Ανοσοβιολογικού Τμήματος Δρ. Μ. Βάρλα-Λευθεριώτη, τον Διευθυντή και Επιστημονικό Υπεύθυνο Γυναικολόγο του Τμήματος Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Δρ Ν. Παπαριστείδη, και την Προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφής, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Χ. Μπαλαμώτη έχει διαμορφώσει ένα πρωτόκολλο ειδικής διατροφής για γυναίκες με ιστορικό αποβολών ή/και επανειλημμένες αποτυχίες εμφύτευσης του εμβρύου μετά IVF. Η δίαιτα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις εκείνες που οι γυναίκες παρουσιάζουν αύξηση στο αίμα ενός πληθυσμού κυττάρων, των ΝΚ κυττάρων.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΚ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ

Τα ΝΚ κύτταρα που τα αρχικά τους προέρχονται από τις λέξεις NaturalKillercells ή αλλιώς φυσικά φονικά κύτταρα ουσιαστικά συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού και μας βοηθούν να ανταποκριθούμε σε ιώσεις (σκοτώνοντας τους ιούς) ή και σε περιπτώσεις καρκίνου (καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα). Όταν όμως τα ΝΚ κύτταρα είναι αυξημένα σε αριθμό ή έχουν μεγάλη τοξικότητα μπορούν να επιτεθούν στο έμβρυο θεωρώντας το ξένο σώμα, προκαλώντας αποβολή ή αποτρέποντας την επιτυχία της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Σε γυναίκες λοιπόν με υπογονιμότητα, μείωση του αριθμού ή/και της τοξικότητας των ΝΚ κυττάρων αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς κύησης και περιορίζει τον κίνδυνο αποβολής.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κ. Μπαλαμώτη Χριστίνα χαρακτηριστικά αναφέρει ότι:

«Η ιδέα της ειδικής δίαιτας ξεκίνησε από την πληροφορία ότι ορισμένα κέντρα στις ΗΠΑ χορηγούν για τη μείωση του αριθμού και της τοξικότητας των ΝΚ κυττάρων ένα φαρμακευτικό γαλάκτωμα λίπους. Στην Ελλάδα το σκεύασμα αυτό είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ για χρήση σε ασθενείς που λαμβάνουν παρεντερική σίτιση και για να επεκταθεί η έγκριση του σε γυναίκες με αποβολές η διαδικασία θα ήταν πολύπλοκη και χρονοβόρα. Για το λόγο αυτό, μελετήσαμε τη σύσταση του φαρμάκου και διαπιστώσαμε ότι είναι πλούσιο σε μακράς αλύσου λιπαρά οξέα (LCT’s) όπως το λινολενικό και το λινολεϊκό καθώς και τα ολεϊκό, παλμιτικό, στεατικό. Τα λιπαρά αυτά αποδυναμώνουν τα ΝΚ κύτταρα. Η πρόκληση για μένα λοιπόν ήταν διπλή: αφενός να σχεδιάσω μία δίαιτα/ διατροφή με συγκεκριμένη σύσταση σε LCT’s και αφετέρου να έχει η διατροφή αυτή την επίδραση που θέλουμε στον οργανισμό δηλαδή την αποδυνάμωση των ΝΚ κυττάρων. Τελικώς σχεδιάστηκε ένα διαιτολόγιο πλούσιο στα συγκεκριμένα λιπαρά το οποίο ουσιαστικά μιμείται τη δράση του φαρμάκου».

Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Το εν λόγω διαιτολόγιο δίδεται σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας, αφού εξακριβωθεί ότι πράγματι το ποσοστό των ΝΚ κυττάρων τους είναι υψηλό και έχει αυξημένη τοξικότητα (αρκεί μία εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο). Το διαιτολόγιο είναι εξατομικευμένο και βασίζεται στο προφίλ της κάθε γυναίκας δηλαδή στα σωματομετρικά της χαρακτηριστικά (βάρος, ύψος), στην ηλικία, στις προσωπικές της ανάγκες (πχ υποθερμιδικό διαιτολόγιο αν πρέπει ταυτόχρονα να χάσει και βάρος). Το διαιτολόγιο αυτό περιέχει κατά 30% λίπος όσο δηλαδή προβλέπεται από τη Μεσογειακή Διατροφή με έμφαση στα λιπαρά μακράς αλύσου (LCT’s). Ουσιαστικά στη διατροφή αυτή δε συστήνεται η αυξημένη κατανάλωση λίπους αλλά διαφοροποιείται η ποιότητα του παρεχόμενου λίπους. Έτσι, από το 30% του λίπους που καταναλώνεται την ημέρα το 65% προέρχεται από LCT’s (που βρίσκονται κυρίως στη γαλοπούλα, στο κοτόπουλο, τις γαρίδες, το βούτυρο, το ηλιέλαιο και τους ξηρούς καρπούς).

Πρόκειται για ανοσοτροποποιητική διατροφή που αν ακολουθηθεί για χρονικό διάστημα 40 ημερών μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση των ΝΚ κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα αν η διατροφή ακολουθηθεί επί 40ήμερο φαίνεται ότι υπάρχει πτωτική τάση στο ποσοστό και στην τοξικότητα των ΝΚ δηλαδή έχει ανοσοτροποποιητική/ κατασταλτική επίδραση στα ΝΚ και μπορεί να προταθεί ως εναλλακτικό θεραπευτικό μέσο.

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΩΝ ΝΚ

Η διατροφή αυτή χορηγείται εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ΝΚ είναι αυξημένα σε δύο τουλάχιστον ανεξάρτητες μετρήσεις. Η εν λόγω διατροφή δεν μπορεί να χορηγηθεί σε γυναίκες με αυξημένα λιπίδια αίματος..

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει εκτίμηση των ανοσολογικών εξετάσεων από εξειδικευμένο Ανοσοβιολόγο σε συνεργασία με Γυναικολόγο που θα παραπέμψει το περιστατικό σε Διαιτολόγο προκειμένου να σχεδιαστεί αυτή η διατροφή. Απαιτείται δηλαδή ομάδα ειδικών που να παρακολουθούν το περιστατικό.

Η επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» τονίζει ότι η έρευνα που αφορά στην επίδραση την διατροφής στη μείωση των ΝΚ κύτταρων βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος για να επιβεβαιωθούν τα πρώτα ελπιδοφόρα ευρήματα.

·       Η ανωτέρω ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “The International Journal for Experimental and Clinical Reproductive Immunobiology”https://www.dietnet.gr/i-perilipsi-abstract-tis-meletis-gia-ta-nk-kyttara-pou-dimosieutike-sto-egkrito-diethnes-epistimoniko-periodiko-the-international-journal-for-experimental-and-clinical-reproductive-immunobiology/

·       Η ανωτέρω ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Espresso

1)  https://www.dietnet.gr/i-methodos-pou-meionei-ta-kyttara-ta-opoia-vlaptoun-to-emvryo/

2)  https://www.dietnet.gr/epistimones-dinoun-elpida-se-gynaikes-me-istoriko-apovolon-kai-apotyximenon-exosomatikon/

3)  https://www.dietnet.gr/thauma-ellinon-nikisan-me-diatrofi-tin-ypogonimotita/

·       Θαύμα ελλήνων νίκησαν μέσω της διατροφής την υπογονιμότητα – Εφημερίδα Espresso

http://www.espressonews.gr/περιεχόμενο/άρθρο/cover-story/122933/θαύμα-ελλήνων-νίκησαν-μέσω-της-διατροφής-την-υπογονιμότητα

Διαιτολογική Μονάδα Dietnet
Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*