Διατροφικές ακρότητες

Δυστυχώς, ενώ ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο απο ποτέ να γνωρίζει πως να τρέφεται σωστά, εντούτοις όμως επικρατεί σύγχυση για το τι τελικά σημαίνει υγιεινή διατροφή. Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται λαθεμένες πληροφορίες που δημοσιεύονται σε περιοδικά, εφημερίδες, διαφημίσεις προϊόντων στην τηλεόραση αλλά και ο ίδιος ο καταναλωτής που εμπιστεύεται τη διατροφή του σε μη ειδικούς.

Για παράδειγμα δεν είναι λίγοι οι γυμναστές που παροτρύνουν τον κόσμο να ακολουθεί διατροφή με υψηλή πρωτεϊνη, γιατροί που χορηγούν δίαιτες με ψητά και σαλάτες, καταστήματα διατροφής που προωθούν υποκατάστατα γευμάτων και πολλά άλλα προϊόντα.

Ιδιαίτερα εύπιστες σε θέματα που αφορούν την εξωτερική εμφάνιση και κατ’ επέκταση τη διατροφή φαίνεται να είναι οι γυναίκες. Εκ φύσεως οι γυναίκες είναι φιλάρεσκα όντα γεγονός που τις καθιστά εύκολα «θύματα» προς εκμετάλλευση. Αν κανείς αναλογιστεί ότι στη φυσική φιλαρέσκεια έρχεται να προστεθεί και η συνεχώς αυξανόμενη ψυχολογική πίεση που ασκείται στις γυναίκες από τα πρότυπα που προβάλλονται καθημερινά, τότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι γυναίκες είναι πλέον τόσο ανταγωνιστικές και όχι σπάνια καταφεύγουν για το σκοπό αυτό σε ακρότητες.

Κάτωθι σας παραθέτω λοιπόν 4 προβλήματα που καλούμαι να αντιμετωπίσω καθημερινά ως Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος:

1) Απώλεια βάρους χωρίς να υπάρχει λόγος

Είναι ευνόητο ότι σε Διαιτολόγο καταφεύγουν άτομα που έχουν να χάσουν βάρος. Πολύ συχνά όμως, Διαιτολόγο επισκέπτονται και άτομα που ΔΕΝ έχουν να χάσουν ουσιαστικά βάρος και εμμένουν στην αντιληψη τους ότι το σώμα τους έχει περιττό λίπος που πρέπει να χαθεί. Πρόκειται για άτομα με διαταραγμένη εικόνα σώματος, δηλαδή δεν μπορούν να δούν το σώμα τους στις πραγματικές του διαστάσεις και μοιάζει σαν να κοιτούν τον εαυτό τους μέσα από μεγεθυντικό φακό. Αρκετά από αυτά τα άτομα μπορεί να εκδηλώσουν ακόμα και ψυχογενή ανορεξία. Η εμμονή του να υποβάλλεται κανείς συνεχώς σε δίαιτα ακόμα κι όταν δεν υπάρχει λόγος είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών προτύπων που επικρατούν και προβάλλονται συνεχώς ως η ιδανική εικόνα που πρέπει να έχει κανείς προκειμένου να αξιώνει μερίδιο στην ευτυχία. Πρόκειται βέβαια περι αυταπάτης διότι το χαμηλό σωματικό βάρος δεν φέρνει την ευτυχία αλλά προβλήματα υγείας!

2) Γρήγορη απώλεια βάρους

Στα περισσότερα περιστατικά με πλεονάζον βάρος, υπάρχει η τάση της γρήγορης απώλειας των κιλών. Μπορεί λοιπόν κανείς να ξεκινά από τη σωστή βάση, όμως η μανία να χαθούν όλα τα περιττά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα – πολλές φορές σε μη ρεαλιστικό χρόνο – οδηγεί πολλές γυναίκες σε τακτικές όπως μονοφαγία πχ φρουτοφαγία, εκούσια μείωση θερμίδων του διαιτολογίου, χρήση αδυνατιστικών προιόντων (χάπια, κρέμες, υποκατάστατα γεύματος) ακόμα και αφαγία (πλήρη αποχή από το φαγητό).
Γύρω από αυτή την ψυχολογία των γυναικών έχει στηθεί ολόκληρη βιομηχανία προιόντων και υπηρεσιών η οποία προωθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές. Το ερώτημα λοιπόν είναι: σε μία αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ πως μπορεί ο καταναλωτής να ξέρει τελικά τι είναι καλό για εκείνον.

3) Άρνηση διακοπής του προγράμματος αδυνατίσματος όταν έχει επιτευχθεί ο στόχος

Πολλά περιστατικά που καταφέρνουν να χάσουν το περιττό βάρος στο τέλος αρνούνται να σιτιστούν φυσιολογικά λόγω ανασφάλειας για τη διατήρηση του βάρους. Η δίαιτα αποτελεί για αυτούς ένα προσφιλές πρόγραμμα μέσω του οποίου επέτυχαν το στόχο τους και οποιαδήποτε αύξηση θερμίδων θεωρείται αυτόματα απειλή για το βάρος τους. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η δίαιτα όσο ισορροπημένη και να είναι δεν παύει να είναι υποθερμιδική οπότε μπορεί να δημιουργηθούν ελλείψεις στον οργανισμό.

4) Χρήση πάσης φύσεως αδυνατιστικών σκευασμάτων

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση αδυνατιστικών σκευασμάτων (χάπια, ροφήματα, κρέμες). Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ελλειπή ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με το αδυνάτισμα, αλλά και στην επιφανειακή αντιμετώπιση των προβλημάτων του βάρους. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που γίνεται κατάχρηση αυτών των σκευασμάτων. Επειδή τις περισσότερες φορές η χρήση τους δεν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα οι γυναίκες που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους εκεί απογοητεύονται και σταματούν κάθε προσπάθεια με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο συνεχόμενων αυξομειώσεων του βάρους.

Διαιτολογική Μονάδα Dietnet
Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*