Η σύγχυση του σωματικού βάρους με το σωματικό λίπος – Δίαιτες Εξπρές

Η σύγχυση του σωματικού βάρους με το σωματικό λίπος – Δίαιτες Εξπρές

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που αποφασίζουν να ξεκινήσουν δίαιτα επιθυμούν να χάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό καθιστά τους ανθρώπους αυτούς ευάλωτους προς εκμετάλλευση από μία ολόκληρη βιομηχανία που έχει στηθεί ακριβώς πάνω σε αυτή την επιθυμία και προσφέρει μαγικά χάπια αδυνατίσματος, express δίαιτες, καφέδες, τσάγια και διάφορα άλλα ροφήματα που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα μέσα σε μία με δύο εβδομάδες….!

Πώς θα σας φαινόταν λοιπόν αν σας λέγαμε ότι μπορείτε να χάσετε 11 κιλά μέσα σε 24 ώρες….;!

Φανταστικό, αλλά, είναι στ’ αλήθεια αυτό που θα θέλατε πραγματικά…;

Με αφορμή το πρόσφατο πείραμα που πραγματοποίησε ο 28χρονος συγγραφέας και αθλητικός επιστήμονας Ross Edgley ο οποίος κατάφερε να… χάσει 11 κιλά σε μόλις 24 ώρες θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή για τη σύγχυση που προκαλείται ανάμεσα στην απώλεια σωματικού βάρους και στην απώλεια σωματικού λίπους.

Αυτό ακριβώς ήθελε να αποδείξει και ο Ross Edgley με την «απαγορευμένη» μέθοδο που ακολούθησε.

Όπως παραδέχεται και ο ίδιος, με την ομολογουμένως παράτολμη και επικίνδυνη πράξη του, ήθελε να αποδείξει ότι το σωματικό βάρος δεν έχει να κάνει με το σωματικό λίπος αλλά και να μας δείξει πόσο η διατροφή και η αυτοεκτίμησή μας δεν πρέπει να “ελέγχεται” από τη ζυγαριά όταν είμαστε σε δίαιτα.

Ο Ross Edgley έκοψε για 24 ώρες τους υδατάνθρακες, μπήκε για ώρες στη σάουνα, δεν έφαγε αλάτι, φόρεσε στολές εφίδρωσης και έκανε μπάνια με άλατα επιτυγχάνοντας στο διάστημα αυτό η ζυγαριά να τον δείχνει 11 κιλά ελαφρύτερο.

Ο 28χρονος Βρετανός εξηγώντας πως κατάφερε το αποτέλεσμα αυτό, αναφέρει: «Το 50% με 70% του σωματικού μας βάρους είναι νερό. Οπότε από τα 95 κιλά που ζύγιζα, τα 47,5 κιλά είναι νερό. Έτσι με το να χάσω νερό, θα προκαλέσω και δραματική μείωση του βάρους μου».

Επίσης ο Edgley χρησιμοποίησε φυτικά διουρητικά προκειμένου να αποβάλει ακόμα περισσότερο νερό, ενώ τονίζει ότι «Αυτό που έκανα ήταν πολύ επικίνδυνο και έγινε υπό αυστηρές συνθήκες μετά από συμβουλή γιατρού. Το έκανα μόνο και μόνο για να δείξω ότι οι ζυγαριές στο μπάνιο λίγο έχουν να κάνουν με το σωματικό λίπος».

Από την πλευρά μας θα θέλαμε να σας συμβουλέψουμε να μην δοκιμάσετε ποτέ έναν τέτοιο τρόπο απώλειας κιλών διότι είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνος για την υγεία σας, αλλά και γιατί δεν επιφέρει την πραγματική απώλεια λίπους που επιθυμεί κάποιος αλλά μονάχα απώλεια σωματικού βάρους από υγρά. Επιπλέον θα πρέπει να προσέχετε σε ποιόν ειδικό θα απευθύνεστε, ώστε να μην έχετε απλώς απώλεια κιλών (που μπορεί να προκληθεί μόνο και μόνο από απώλεια υγρών), αλλά και πραγματική απώλεια σωματικού λίπους, για μια ομαλή μετάβαση σε ένα πιο αδύνατο σώμα.

Διαιτολογική Μονάδα Dietnet
Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*