Οι πέντε χειρότερες δίαιτες Celebrity για να αποφύγετε το 2014

Η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία (BDA) εξέδωσε έναν κατάλογο με τις πέντε πιο επικίνδυνες δίαιτες της μόδας, που θα πρέπει να αποφύγετε το 2014 και προειδοποιεί ότι ορισμένες από αυτές μπορεί να απειλήσουν τη ζωή εάν αποπειραθεί κάποιος να τις ακολουθήσει.

Για τα προηγούμενα τρία χρόνια, η δίαιτα Dukan είχε βγει ως νούμερο ένα, αλλά φέτος η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία (BDA), έκανε μια εντελώς νέα καταχώρηση  και άλλη Δίαιτα – Διατροφή έχει λάβει την πρώτη θέση.

Έτσι λοιπόν, έχουμε:

1)      Διατροφή της Αναπνοής (Breatharian Diet)

Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η Δίαιτα της Αναπνοής (Breatharian Diet) και τα άτομα που την ακολουθούν πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να καταναλώνουν τρόφιμα, ποτά ή υγρά, επειδή μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες μόνο και μόνο από τον αέρα και το φώς του ήλιου.

Η BDA λέει πως δεν πρέπει να την ακολουθεί κανείς, διότι είναι αδύνατον να επιζήσει μόνο με οξυγόνο και ήλιο – και όποιος την αποτολμήσει κινδυνεύει από αφυδάτωση, υποσιτισμό και τελικά θάνατο.

2)      Διατροφή του Βιοτύπου (Biotyping Diet)

Ακολουθεί η Δίαιτα του Βιοτύπου (Biotyping Diet), η οποία υπόσχεται ότι με την προσεκτική επιλογή τροφίμων θα μειωθεί το σωματικό λίπος, επειδή θα αλλάξει η ορμονική ισορροπία του οργανισμού.

Η BDA λέει πως αυτή η δίαιτα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε διατροφικά συμπληρώματα και «ψευδοεπιστήμη» με επιλεγμένα «ίχνη» αληθινής επιστήμης (ότι οι ορμόνες παίζουν ρόλο στον μεταβολισμό του λίπους), γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγεται.

Η BDAσυμπληρώνει και αναφέρει ότι πολλά άτομα θα χάσουν βάρος με αυτή τη δίαιτα επειδή περιορίζονται ορισμένα τρόφιμα.

3)      Διατροφή χωρίς Γλουτένη (Gluten Free Diet)

Έπεται η Δίαιτα χωρίς Γλουτένη (Gluten Free Diet), που υπόσχεται αδυνάτισμα με αποφυγή των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη.

Η γλουτένη είναι ένα μείγμα πρωτεϊνών και κύριο συστατικό στο αλεύρι του σιταριού, της σίκαλης, του κριθαριού και λιγότερο της βρώμης.

Αν και η αποφυγή της γλουτένης είναι απαραίτητη σε όσους πάσχουν από μία εντεροπάθεια που λέγεται κοιλιοκάκη και σε όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιστημονική απόδειξη πως όταν την αποφεύγουν υγιείς άνθρωποι θα χάσουν βάρος, λέει η BDA.

Πολλά τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη , όπως είναι τα γλυκά, τα κέικ, τα μπισκότα, είναι πλούσια σε θερμίδες , έτσι με την αποφυγή τους πολλοί θα χάσουν βάρος. Πολλοί πιστεύουν,  λανθασμένα , ότι μπορούν να φάνε όσο θέλουν υποκατάστατα χωρίς γλουτένη, όπως είναι τα μπισκότα , τα λουκάνικα και η μπίρα, όμως προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν σημαίνει και προϊόντα χωρίς θερμίδες .

4)      Διατροφή της Αλκορεξίας (Alcorexia / Drunkorexia Diet)

Στην τέταρτη θέση του καταλόγου βρίσκεται η Δίαιτα της Αλκορεξίας (Alcorexia / Drunkorexia Diet), η οποία συνιστά την κατανάλωση πολύ μικρών ποσοτήτων φαγητού, ώστε να δημιουργηθεί έλλειμμα θερμίδων μέσα στην εβδομάδα που συμπληρώνεται τα Σαββατοκύριακα με αλκοόλ.

Η BDA λέει πως «είναι τρέλα» να μην τρώει κάποιος για να μπορεί να πίνει, διότι αφ’ ενός στερεί τον οργανισμό του από πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αφ’ ετέρου τον τροφοδοτεί με κάτι που δεν έχει θρεπτική αξία και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, εάν υπερκαταναλωθεί.

5)      Δίαιτα Ντουκαν (Ducan Diet) 

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Δίαιτα Ducan (Ducan Diet), η οποία περιέχει πολλές πρωτεΐνες και λίγους υδατάνθρακες, και προωθείται ως τρόπος ταχείας απώλειας βάρους.

Η BDA λέει πως ακόμα και ο ιδρυτής της, ο Γάλλος γιατρός Πιερ Ντουκάν, του οποίου η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος αφαιρέθηκε νωρίτερα εφέτος, προειδοποιεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας, δυσκοιλιότητα, κακοσμία του στόματος και ανάγκη για λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων.

«Ο κόσμος πρέπει πια να το πάρει απόφαση: δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες ούτε σούπερ τρόφιμα που θα “ξεκλειδώσουν” το σώμα για να χάσει εύκολα και γρήγορα τα περιττά κιλά», δήλωσε η διαιτολόγος και εκπρόσωπος της BDA Σάιαν Πόρτερ.

«Όταν ο κόσμος έχει πονόδοντο, πάει στον οδοντίατρο. Όταν νιώθει άρρωστος, πάει στον γιατρό. Όταν, όμως, θέλει να αδυνατίσει, είναι έτοιμος να πιστέψει το οτιδήποτε και τον οποιονδήποτε».

«Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν αποδίδει, ενώ κάποια είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Και αυτό δεν αλλάζει, όσοι διάσημοι κι αν εμφανιστούν να υιοθετούν την μία ή την άλλη δίαιτα».

Πηγή: http://www.bda.uk.com/news/131125BadDiets.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*