ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Το καλοκαίρι μπορεί επισήμως να έχει τελειώσει αλλά σε πάρα πολύ κόσμο έχει αφήσει παρακαταθήκη λίγα ή πολλά περιττά κιλά! Οι διατροφικές παγίδες του καλοκαιριού άλλωστε, όπως είναι η παράλειψη γευμάτων, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και συνοδών ξηρών καρπών, η εξωσπιτική τροφή και η αυξημένη κατανάλωση γλυκισμάτων, είναι γνωστό πως είναι δύσκολο να αποφευχθούν.

Συνήθως αμέσως μετά τις διακοπές επικρατεί πανικός και πολύς κόσμος καταφεύγει στην εφαρμογή μη ισορροπημένων διαιτολογίων προκειμένου να χαθεί γρήγορα το βάρος. Η αλήθεια όμως είναι ότι δε χρειάζεται να πανικοβάλλεται κανείς διότι τα κιλά των διακοπών θεωρούνται πρόσφατα αποκτηθέν βάρος και είναι εύκολο να φύγουν. Το βάρος το οποίο προϋπάρχει θα έπρεπε να μας ανησυχεί. Το ζητούμενο λοιπόν τώρα το Φθινόπωρο είναι να αποκτήσουμε και πάλι τον έλεγχο της διατροφής μας πρόσληψης και  ξεφορτωθούμε ανώδυνα τα περιττά κιλά.

Σε γενικές γραμμές αν κάνουμε μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή μπορούμε πολύ εύκολα να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά των διακοπών χωρίς δίαιτα.

 10 μικρές αλλαγές για τη μείωση του βάρους των διακοπών 
1)            Να καταναλώνουμε αρκετό νερό ημερησίως (6-8 ποτήρια), όχι όμως κατά τη διάρκεια των γευμάτων.  Η λήψη υγρών (νερό, χυμοί), ενυδατώνει τον οργανισμό, επιτρέπει την ανανέωση των κυτταρικών υγρών διευκολύνοντας έτσι τον μεταβολισμό όλων των θρεπτικών συστατικών που καθημερινά καταναλώνουμε στη διατροφή μας. Τις ημέρες των διακοπών η αλήθεια είναι ότι αυξάνεται η κατανάλωση αναψυκτικών η οποία συνοδεύεται με αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης νερού.
2)            Να κάνουμε μικρά γεύματα, σε αντίθεση με τα μεγάλα γεύματα που κάνουμε στις διακοπές.  Έτσι επιτυγχάνουμε αφενός μεν μικρότερη θερμιδική πρόσληψη, αφετέρου δεν διατείνονται τα τοιχώματα του στομάχου.
3)            Να καταναλώνουμε συχνά γεύματα (κάθε 4 – 5 ώρες το πολύ πρέπει να υπάρχει γεύμα), σε αντίθεση με τα αραιά γεύματα που κάνουμε στις διακοπές. Έτσι επιτυγχάνουμε καλύτερο έλεγχο των σακχάρων στο αίμα και έχουμε ένα καλά ρυθμισμένο οργανισμό που μπορεί να χάσει πιο εύκολα λίπος.
4)            Να μειώσουμε την πρόσληψη λιπαρών. Η κρεατοφαγία και τα γλυκίσματα των διακοπών (παγωτά, σνακ) περιέχουν κορεσμένα λίπη τα οποία συμβάλλουν μεταξύ άλλων και στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.
5)            Να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.  Έτσι, μας βοηθούν να έχουμε καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και κατ’ επέκταση καλύτερο μεταβολισμό.
6)            Να αποφεύγουμε τα απλά σάκχαρα (π.χ. γλυκά). Η ζάχαρη απελευθερώνεται γρήγορα στο αίμα υπό τη μορφή γλυκόζης, με αποτέλεσμα να προκαλείται υπεργλυκαιμία, ενώ μετά ακολουθεί απότομη μείωση και έτσι πεινάμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση γλυκών και σακχαρωδών. Η μεγάλη πρόσληψη γλυκών μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία λίπους.
7)            Σιγά σιγά θα πρέπει να αφήσουμε την κρεατοφαγία και να εντάξουμε στη διατροφή μας και πάλι την κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αμινοξέα (δομικά υλικά των πρωτεϊνών), φυτικές ίνες, οι οποίες προφυλάσσουν και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο κ.λπ.
8)            Να μειώσουμε τη χρήση αλατιού. Το αλάτι είναι γνωστό ότι προκαλεί κατακράτηση υγρών. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα κρεατικά που καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό τις μέρες αυτές περιέχουν στη φυσική τους σύσταση αλάτι.
9)            Να αυξήσουμε την κατανάλωση καλίου το οποίο βοηθά στη γρηγορότερη απέκκριση του περιττού αλατιού από τον οργανισμό μας. Ενδεικτικά τροφές με κάλιο είναι το μέλι, η μπανάνα, η πατάτα, το πορτοκάλι και ο χυμός πορτοκαλιού. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν για δύο συνεχόμενες ημέρες καταναλώσουμε καλιούχες τροφές σε μικρή ποσότητα μπορούμε να χάσουμε μέχρι και δύο κιλά!
10)        Να μειώσουμε την κατανάλωση οινοπνεύματος η οποία αυξάνεται κατά τις ημέρες των διακοπών και συνοδεύεται με μείωση της κατανάλωσης νερού.

Διαιτολογική Μονάδα Dietnet
Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*