Φρούτα ή Χυμοί; Πότε πρέπει να τρώμε τα φρούτα και πόσα την ημέρα;

Τα φρούτα πέρα από την γλυκιά τους γεύση και το άρωμά τους, προσφέρουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι καλή πηγή υδατανθράκων και φυσικά αντιοξειδωτικών. Στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και με βάση τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής, ένας υγιής ενήλικος πρέπει να καταναλώνει 3 με 4 μερίδες φρούτων ημερησίως ή 2 ποτήρια φρεσκοστυμμένου χυμού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο χυμός φρούτων δεν έχει κανένα θρεπτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με ολόκληρο το φρούτο καθώς δε διαθέτει φυτικές ίνες, παρά μόνο στις περιπτώσεις όπου περιέχεται ο πολτός του φρούτου στο σκεύασμα.  Λόγω της έλλειψης φυτικών ινών, οι χυμοί έχουν την τάση να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος γι’ αυτό και στα άτομα με διαβήτη συστήνεται η κατανάλωση ωμών φρούτων και όχι η κατανάλωση χυμών. Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν τα φρούτα στη φυσική τους μορφή διότι τα σάκχαρα των φρούτων απορροφώνται πιο αργά λόγω των φυτικών ινών και περνάνε πιο αργά στο αίμα και δεν προκαλείται απότομη αύξηση σακχάρου. Στην περίπτωση όμως που ο διαβητικός κάνει υπογλυκαιμία ο χυμός φρούτων θα του ανεβάσει πιο γρήγορα τα σάκχαρα απ’ ότι το φρούτο και τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας θα αποχωρήσουν γρηγορότερα.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των φρούτων είναι ότι περιέχουν λίγες θερμίδες. Ένα μέτριο φρούτο μας δίνει λιγότερες από 100 θερμίδες, ενώ το μόνο φρούτο που ξεπερνάει αυτόν τον αριθμό είναι το αβοκάντο το οποίο περιέχει λιπίδια (κυρίως μονοακόρεστα) και μας δίνει περίπου 300 θερμίδες. Οι καταλληλότερες ώρες κατανάλωσης των φρούτων είναι στα ενδιάμεσα γεύματα, ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών και να υπάρχει η δυνατότητα σταθερής παροχής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, τόσο τα φρούτα όσο και οι χυμοί πρέπει να καταναλώνονται άμεσα από την στιγμή που κόβονται ή στύβονται.

Διαιτολογική Μονάδα Dietnet
Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*