Τα αντισυλληπτικά προκαλούν κυτταρίτιδα και περιττά κιλά;

Η διατροφολόγος-διαιτολόγος Χριστίνα Μπαλαμώτη συμβουλεύει για τις ραγάδες, την κυτταρίτιδα αλλά και για τα κιλά σε μηρούς και κοιλιά…

Ερώτηση αναγνώστριας: Το όνομα μου είναι Φίλη, είμαι 19 ετών και ζυγίσω 66 κιλά. Πριν περίπου ένα χρόνο άρχισα να βάζω κιλά χωρίς να αλλάξω κάτι στη διατροφή μου, ενώ ανακάλυψα ότι έχω μικροπολυκυστικές ωοθήκες, γι αυτό και παίρνω αντισυλληπτικά όπως συνέστησε ο γιατρός. Νιώθω όμως άβολα με τα κιλά μου, τα οποία φαίνονται ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς και τους μηρούς. Παρατηρώ αύξηση της κυτταρίτιδας, καθώς και ίχνη ραγάδων. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Απαντάει η διατροφολόγος-διαιτολόγος Χριστίνα Μπαλαμώτη

Αγαπητή Φίλη,

Επειδή δεν μου αναφέρεις το ύψος σου θα σου μιλήσω υποθετικά. Αν λοιπόν έχεις ένα μέσο ύψος (για παράδειγμα 1,65) και μεσαίο σκελετό τότε τα κιλά σου είναι μεν φυσιολογικά αλλά βρίσκεσαι στο ανώτερο όριο. Πιθανόν γι’ αυτό να αισθάνεσαι άβολα με το σώμα σου. Τα αντισυλληπτικά που παίρνεις (αν και δεν μου αναφέρεις ποιο σκεύασμα) συνήθως προκαλούν κατακρατήσεις και αύξηση κυτταρίτιδας λόγω των οιστρογόνων σε συνδυασμό πάντα και με τις διατροφικές συνήθειες.

Καλό θα ήταν να έκανες κάποια στιγμή καμπύλη σακχάρου και ινσουλίνης διότι είναι πολύ συχνά διαταραγμένη σε άτομα με προβλήματα πολυκυστικών ωοθηκών και σε περίπτωση διαταραχής ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιούνται αντισυλληπτικά. Για την κυτταρίτιδα προσπάθησε να ενυδατώνεις σωστά τον οργανισμό σου και να αποφεύγεις το αλάτι και τις έξω-σπιτικές τροφές.

Για τις ραγάδες καλό θα ήταν να πάρεις μία ενυδατική κρέμα ώστε να μην “σπάει” το δέρμα σου εύκολα και μπορείς να πάρεις και συμπλήρωμα βιταμίνης C (μέχρι 90 mg), η οποία αποτελεί πρόδρομη ένωση για τη σύνθεση κολλαγόνου που προσδίδει την ελαστικότητα στο δέρμα μας.

Καλή επιτυχία!
http://www.lifezone.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1229:2013-03-12-13-24-09&catid=119&Itemid=400

Διαιτολογική Μονάδα Dietnet
Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*