Πολύ δημοφιλές στη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι το τηλεοπτικό προιον survivor. Βλέπουμε παίχτες-συμμετέχοντες να αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και πολύ συχνά οι άνθρωποι αυτοί δοκιμάζονται ως προς τα όρια τους (ψυχολογικά και σωματικά). Αν και υπάρχει ιατρική παρακολούθηση εξ όσων έχουν δηλώσει οι ιθύνοντες του παιχνιδιού παρόλα αυτά το ερώτημα που εγείρεται στο δικό μου μυαλό παραμένει: είναι διατροφικά ασφαλές να συμμετέχει κανείς σε ένα τέτοιο παιχνίδι;

1ο πρόβλημα: υποσιτισμός

Είναι γνωστό πως το ύψος των καθημερινών διατροφικών απαιτήσεων εξαρτάται από την ενεργειακή δαπάνη. Σε ένα παιχνίδι λοιπόν όπως το survivor όπου η διατροφική πρόσληψη είναι περιορισμένη αλλά οι ενεργειακές δαπάνες αυξημένες λόγω των δοκιμασιών που υποβάλλονται οι παίχτες – συμμετέχοντες γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για σοβαρό υποσιτισμό των παιχτών. Ο υποσιτισμός αυτός είναι κυρίως ενεργειακός με επακόλουθο τη μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών (μάκρο και μίκρο-θρεπτικών συστατικών).

Πιο αναλυτικά, η αναγκαστική αποχή από το φαγητό (διότι δεν υπάρχουν πάντα διαθέσιμες πρώτες ύλες) και άρα η χαμηλή θερμιδική πρόσληψη έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους από μυϊκό ιστό γεγονός που συνεπάγεται σε μείωση της δύναμης και της αντοχής! Επιπλέον, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του οργανισμού αλλά και σε αυξημένο κίνδυνο για τραυματισμούς ενώ μακροπρόθεσμα επειδή χάνεται αθροιστικά πολύς μυϊκός ιστός, μπορεί να προκληθεί ατροφία του μυοκαρδίου (που είναι ο μυς της καρδιάς) και αρρυθμίες, γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους για τη ζωή των παιχτών. Επίσης, μπορούν να εμφανισθούν ορθοστατική υπόταση, αφυδάτωση, μη ανοχή στο κρύο, εξάντληση, ξηρότητα στο δέρμα, απώλειες μαλλιών και διαταραχές εμμήνου κύκλου!

2ο πρόβλημα: Ορθή πρακτικήχειρισμού τροφίμων – θερμική επεξεργασία

Ακόμα και όταν οι παίχτες – συμμετέχοντες αναζητήσουν και βρουν τροφή αυτή μπορεί να είναι ακατάλληλη προς βρώση! Στη σύγχρονη κοινωνία υπάρχουν διαδικασίες που ακολουθούνται από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση ενός τρόφιμου, ποιοτικοί έλεγχοι μέχρι το προϊόν να φτάσει με ασφάλεια στο πιάτο μας και σαφώς υπάρχουν κανόνες χειρισμού των τροφών που απαιτούν και ειδικά σκεύη. Δυστυχώς, όλα αυτά είναι πολυτέλεια στο survivor οπότε οι παίχτες καταναλώνουν ότι βρουν και το επεξεργάζονται με όποιο τρόπο μπορούν προκειμένου να σιτιστούν υποτυπωδώς! Η ανεπαρκής θερμική επεξεργασία των τροφών σε συνδυασμό με την απουσία ειδικών γνώσεων αναγνώρισης προβληματικών τροφών και την ταυτόχρονη έκθεση του οργανισμού σε διατροφικές κακουχίες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των παιχτών.

3ο πρόβλημα: Επανασίτιση

Δυστυχώς, οι παίχτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν διατροφικά προβλήματα ακόμα και μετά την έξοδο τους από το παιχνίδι. Αρχικά, όπως ήδη έχει αναφερθεί, ο υποσιτισμός έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια κυρίως μυϊκού ιστού. Ο μυϊκός ιστός που θα χαθεί είναι δύσκολο να επανακτηθεί μετά και αυτό είναι το μικρότερο διατροφικό πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πρώην παίχτες. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι το σύνδρομο επανασίτισης οπού η εισαγωγή της τροφής αν δε γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα αλλά γίνει απότομα σε έδαφος στέρησης του παίχτη και έντονης επιθυμίας για τροφή μπορεί να προκαλέσει έντονες παρενέργειες στον οργανισμό όπως δυσλειτουργία νεφρών, ήπατος (συκώτι) που χρήζουν ιατρικής παρέμβασης και νοσοκομείακής νοσηλείας!

Εκ των προαναφερθέντων γίνεται σαφές ότι η συμμετοχή σε τέτοια παιχνίδια εγείρει διατροφικούς κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία των παιχτών και μάλιστα η σχέση διατροφής και υγείας είναι ανάλογη του χρόνου παραμονής στο παιχνίδι. Δηλαδή, όσο πιο πολύ παραμείνει ένας παίχτης τόσο μεγαλύτερος είναι ο διατροφικός κίνδυνος στον οποίο εκθέτει τον οργανισμό του.